ایمپلنت دندانی یک روش برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته است.جنس ایمپلنت ها معمولا از تیتانیوم است که با بدن انسان سازگاری دارد. علیرغم پیشرفت در زمینه رعایت بهداشت دهان و دندان ، همچنان میلیون ها نفر دندانهای خود را از دست میدهند که عمدتا به علت پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا تروما(ضربه) است.
برای قرارگیری ایمپلنت در دهان انجام حداقل یک جراحی ضروری است. در این جراحی ایمپلنت(فیکسچر) در استخوان فک گذاشته می شود. چند ماه بعد از انجام جراحی، فیکسچر با استخوان فک ادغام می شود و پس از اطمینان از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، دندانپزشک از ایمپلنت به عنوان بیس استفاده کرده و پروتز دندان را بر روی آن قرار میدهد.
نکات قبل از جراحی ایمپلنت دندان
قبل از انجام عمل، باید معاینه لثه ها و اطمینان از سلامتی کامل آنها صورت گیرد. هر گونه عفونت یا پوسیدگی در لثه و دندانهای مجاور محل قرار گیری ایمپلنت نیز باید به طور کامل درمان شود.
سپس یک تصویر رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت (اصطلاحا CBCT) از محل تهیه میشود که توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه است.
دندانپزشک به کمک آن ارتفاع و ضخامت استخوان و محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی میکند و بهترین سایز و محل قرار گیری ایمپلنت دندان را مشخص میکند. آخرین مسئله ای که قبل از جراحی ایمپلنت دندان باید مورد توجه قرار گیرد اینست که در شرایط پزشکی خاص ( فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی ، سابقه پیوند عضو و …) گاهی نیاز به دریافت داروی خاص یا تغییر در دوز داروهای دریافتی فعلی بیمار وجود دارد و در مواردی که شخص به دلیل بیماری زمینه ای (مثل مشکلات قلبی) تحت نظر پزشک دیگری قرار دارد نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد.
فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان
مدت زمان انجام عمل به تعداد و پیچیدگی شرایط عمل(وضعیت استخوان و…) بستگی دارد.
1. این جراحی معمولا تحت بی حسی موضعی انجام میشود.
3. بعد از اینکه لثه کاملا بیحس شد دندانپزشک یک برش در لثه شما زده و یک سوراخ کوچک در استخوان فکتان ایجاد میکند و ایمپلنت در این سوراخ قرار داده میشود.
در شرایط خاصی میتوان کشیدن دندان آسیب دیده و جایگزاری ایمپلنت را طی یک جلسه جراحی انجام داد که این روش ایمپلنت فوری یک جلسه ای نامیده میشود و همیشه قابل انجام نیست. در غیر این صورت، ایمپلنت چند ماه (فک بالا ٣-۶ ماه و فک پایین ٢-۴ ماه) بعد از کشیدن دندان در فک قرار میگیرد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم خود داشته باشد.
در موارد نادر ممکن است نیاز باشد که عمل تحت بیهوشی و در مراکز خاص با تجهیزات خاص انجام شود.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
1. بعد از انجام ایمپلنت ممکن است به استراحت نیاز داشته باشید تا اثر بیحسی کاملا خاتمه یابد، بعد از یک بیحسی موضعی چند ساعت طول میکشد تا دهان و دندان به حالت اول برگردد. گاهی به مسکن بعد از عمل نیاز است.
2. معمولا بعد از عمل میتوانید به خانه برگردید اما اگر بیهوشی عمومی داشتید به یک همراه نیاز دارید تا شمارا برای رسیدن به خانه همراهی کند و تا ۲۴ ساعت اول مراقب شما باشد.
4. در چند روز اول بعد از ایمپلنت از غذاهای نرم و مایعات فراوان استفاده کنید. از غذاها و نوشیدنی های داغ استفاده نکنید.
5. دهان خود را مثل همیشه با مسواک و نخ دندان و مخصوصا دهان شویه کلرهگزیدین، تمیز نگه دارید.
دوره نقاهت ایمپلنت چقدر زمان میبرد؟
اگر درد شدیدی دارید، میتوانید مسکنهای با دوز بالا مانند پاراستامول یا ایپوبروفن مصرف کنید.
در چند ماه پس از انجام عمل بهتر است که به طور مکرر توسط دندانپزشک خود معاینه شوید تا اطمینان یابید که در طول دوره نقاهت مشکل خاصی وجود نداشته باشد.
مدت زمان لازم برای بهبودی با توجه به شرایط دهان و دندانها و همچنین روش درمان دندانپزشک متفاوت است. در این مدت بهتر است که دستورالعمل های دندانپزشک را کاملا رعایت کنید.
بعد از تحویل پروتز نهایی، مجموعه ایمپلنت و پروتزها میتواند عملکرد مشابه دندانهای طبیعی شما را داشته باشند و قادر خواهید بود به طور عادی غذا بخورید.
خطرات و عوارض ایمپلنت دندان
پیش از انجام جراحی و کارهای مرتبط به ایمپلنت از دندانپزشک خود بخواهید که خطرات کار را به طور کامل برایتان توضیح دهد.
1. ممکن است پس از انجام عمل دچار عوارض جانبی خفیف و موقتی شوید. این عوارض جانبی شامل تورم و احساس ناخوشایند در اطراف ایمپلنت است. اگر قادر به تحمل درد نبودید، می توانید از مسکن هایی مانند پاراستامول یا ایبوبروفن استفاده کنید.
2. بیشترین عارضه ای که پس از هر جراحی احتمال وقوع آن می رود، خونریزی زیاد و واکنش به بیحسی یا بیهوشی است. عصبهایی که به صورت عصب دهی میکنند، رشته های عصبی فک پایین را نیز ساپورت می کنند.
این رشته های عصبی دندانها، لثه و لب پایین شما را تحت پوشش قرار می دهند.اگر این اعصاب آسیب ببینند ممکن است در این نواحی احساس سوزن سوزن شدن، بیحسی موقت و یا گاهی بیحسی دائمی داشته باشید.
4. احتمال وجود درد شدید در این نواحی نیز وجود دارد. عکس های رادیوگرافی و سی تی اسکن میتواند به دندانپزشک شما کمک کند محل رشته های عصبی در استخوان فک را دیده و خطرات احتمالی را به حداقل برساند.
6. در صورتی که ایمپلنت به درستی با استخوان فک ادغام نشود، ممکن است ایمپلنت شل شود. این اتفاق معمولا درد ندارد، اما مشکل بزرگ این خواهد بود که ایمپلنت نمی تواند پروتز ها را ساپورت کند. در این صورت باید دوباره عمل انجام شود.
7. این اتفاق خیلی نادر است اما ممکن است دندانپزشک در مواردی هنگام ایجاد حفره در استخوان به اعصاب آسیب برساند و به این ترتیب بیمار دچار بیحسی شود. در اغلب اوقات بیحسی پس از چند ماه از بین می رود. مواردی وجود داشته اند که بیحسی به صورت دائم باقی مانده است، اما این موارد بسیار نادرند.
مزایای ایمپلنت
مزایای مهم این درمان عبارتند از :
۱. ظاهر بسیار زیبا و طبیعی آنهاست، ایمپلنت ها به دندان های طبیعی بسیار شبیه اند و از آنجا که در استخوان فک محکم می شوند ماندگاری زیادی دارند.
۲. تاثیر گذاری مثبت در گفتار بیمار از دیگر مزیت های دیگر آن هستند، دندان های لق با حرکت در دهان ممکن است موجب کاستن از کیفیت صحبت کردن افراد شود، و به شما اجازه می دهد با اعتماد به نفس بیشتر و به بهترین شکل با دیگران ارتباط برقرار کنید.می توانند اعتماد به نفس شما را بسیار بالاتر ببرند و لبخند زیبا تری برای شما بوجود بیاورند.
۳. به این دلیل که یک عضو ثابت هستند ناراحتی پروتز های متحرک را بوجود نمی آورند و جزئی از دهان شما خواهند بود.
۴. پروتز های متحرک میتوانند در هنگام غذا خوردن برای شما ناراحتی هایی ایجاد کنند .
۶. نیازی به استفاده از دندان های دیگر ندارند و حتی از آنها پشتیبانی می کنند، از آنجا که دندان های مجاور برای حمایت به کار گرفته نشده اند، بیشتر دندان های شما دست نخورده باقی می ماند.
۷. طول عمر آنها بسیار زیاد است و سال ها قابل استفاده خواهند بود.
هزینه ایمپلنت دندان
این که هزینه کاشت دندان چقدر است، سوالی است که تنها با ویزیت پزشک پاسخ داده می شود. در نتیجه در ابتدای کار پاسخ به این سوال بسیار پیچیده خواهد بود. دندانپزشک برای پاسخ به این سوال باید نیاز واقعی بیمار را ارزیابی کند و تنها در این صورت قادر به براورد هزینه حقیقی خواهد بود. اما قیمت بستگی به عوامل بسیاری دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کیفیت، مقدار و محل استخوان: در صورتی که عرض و ارتفاع استخوان در محلی که قرار می گیرد کافی باشد، نیازی به هزینه اضافی نیست اما در صورتی که استخوان دچار تحلیل شده باشد و یا شکل و اندازه آن کافی نباشد نیاز به پیوند استخوان خواهد بود. این مسئله میتواند هزینه درمان را افزایش دهد.
تعداد دندان های جایگزین شده و نوع پروتز: روکش، بریج ثابت، و پروتز متحرک مبتنی بر ایمپلنت (که اصطلاحا به نام over denture نامیده میشود) از مواردی هستند که میتوانند برای جایگزینی دندانها ساخته شوند. بسته به اینکه کدامیک از این پروتزها ساخته شود، قیمت آن متفاوت خواهد بود. پروتز متحرک از نوع ثابت کم هزینه تر است